زهرازهرا، تا این لحظه: 18 سال و 11 ماه و 29 روز سن داره

پرسمان كودك

حفظ قرآن در کودکی

1391/6/26 16:19
نویسنده : مشاورروحانی
7,598 بازدید
اشتراک گذاری

من دوقلو دختر و پسر یکسال و 7 ماهه دارم دلم میخواد حافظ قران بشند ازکی و چکونه باید باهاشون قرآن کار کنم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

 

 

 

 

 

 

من دوقلو دختر و پسر یکسال و 7 ماهه دارم دلم میخواد حافظ قران بشند ازکی و چکونه باید باهاشون قرآن کار کنم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

-----------------------------------------------------------------------------

 

با سلام وسپاس از اینکه از هم اکنون به فکر تربیت دینی وقرآنی فرزندتان هستید
براي حفظ وآموزش قرآن، هيچ زماني دير نيست. در ميان حافظان شمار كساني كه قرآن را در سنين بالا به خاطر سپردند، اندك نيست. حضرت آيت‌الله مكارم شيرازي ـ دام ظلّه العالي ـ در درس خارج فقه مي‌فرمود: مرحوم آيت‌الله خويي ـ قدس سره ـ در دوران پيري به حفظ قرآن مشغول شدند.
بنابراين، در هر سن و موقعيتي مي‌توان به حفظ قرآن روي آورد. البته در كودكي ذهن براي فراگيري معلومات آمادگي بيش‌تري دارد. و بايد آن‌را بهترين زمان حفظ قرآن به شمار آورد. رسول خدا ـ صلي اللّه عليه و آله ـ مي‌فرمايد: «آموختن در كودكي چون نقشي است كه بر سنگ حك شده باشد؛ و آن‌كه در بزرگسالي مي‌آموزد چون كسي است كه بر آب مي‌نويسد1
بيش‌تر قاريان مشهور جهان چون استاد عبدالباسط، محمد صديق منشاوي، راغب مصطفي غلوش و ابوالعينين شعيشع از كودكي به حفظ قرآن روي آوردند و در شمار حافظان كل قرآن جاي دارند.2
برای کلیة کودکان زیر 6 سال به دلائلی چون «سن کم»، «عواطف خاص»، «دلبستگی شدید به خانواده»، «آشنا نبودن به حروف الفبا» و... حفظ قرآن بسیار مشکل است و شیوه و متد خاصی را می طلبد که میتوان از مهدهای تخصصی قرآن کمک گرفت
کودک تا قبل از سن دبستان به دلیل آنکه حافظه محض (مکانیکی یا طوطی وار) در آنها بسیار قوی است. می توان از یادگیری طوطی وار در آن ها بهره جست. به این صورت که با استفاده از نوارهای ترتیل چند بار تکرار، یا تکرار فراوان مربی در کلاس و پدر و مادر در خانه، آیات را حفظ کند. چون ذهن آنها به طور مکانیکی، هر اطلاعاتی را دریافت کند خیلی راحت حفظ می کند و بسیار دیر هم فراموش می کند و در صورت فراموشی هم با اندکی تذکر، برطرف می شود
خردسالانی که هنوز به مدرسه نرفته اند دو دسته اند:
1: عده ای قبل از ورود به دبستان با حروف و ترکیب آنها، و حرکات آشنا و قادر به روخوانی قرآن هستند
2: عده ای این طور نیستند.
نونهالانی که با روخوانی قرآن آشنایی دارند کار کردن با آنها بسیار آسان تر است از نونهالانی که با روخوانی آشنا نیستند.
آقای علم الهدی از همین دستة دوم بود. وقتی کار حفظ را شروع کرد تقریباً دو سال و چهار ماه داشت.
لذا آشنایی با حروف الفبا و کم کم با روخوانی
و همچنین برای تفهیم معانی استفاده از از حرکات دست و صورت نیز مهم است (میتوانید از کتاب آموزش قرآن به صورت اشاره استفاده کنید )
ـ با انتخاب ترتیل یکی از اساتید قرآن کریم برای کودک، به نیت چهارده معصوم ـ علیهم السلام ـ نوار چهارده بار تکرار از همان استاد تهیه کند. منظور این است که هر آیه چهارده بار پشت سر هم تکرار شود. برای این کار هر صفحه از قرآن به خط «عثمان طه» روی یک نوار ضبط شود پس از این که از اول تا آخر صفحه هر آیه را 14 بار ضبط کردید پنج بار هم کل صفحه را در ادامه آن ضبط کنید تا نوار پر شود. وقتی نوار آماده شد ضبط را روشن کنید و کنار بچه بگذارید و بچه را به حال خود رها کنید، بچه مشغول تغذیه است، بازی می کند، گریه می کند، در هر حالی که هست شما بگذارید صدای قرآن پخش شود.
نکته دیگری که : «برای گروه سنی 2 تا 7 سالگی» در این روش کودک به همراه سائر اعضاء خانواده به حفظ کل قرآن نائل می شوند به شرطی که همه همدیگر را همراهی کنند. خلاصة این روش اینگونه است که با استفاده از همان نوار 14 بار تکرار هر صفحه را در چهار روز و هر روز سه بار کار کنید به این صورت که:
روز اول: ضبط روشن باشد و با گوش دادن به نوار، به آیاتی که تلاوت می شود فقط نگاه کنید.
روز دوم: در حالی که به آیات نگاه می کنید همراه نوار، آیات را زمزمه می کنید.
روزم سوم: قرآن را باز نکنید و فقط هر چه نوار می خواند زمزمه کنید.
روز چهارم: بدون اینکه قرآن را باز کنید و ضبط را روشن کنید آیات را همخوانی کنید.(3)
تذکر:
1. نباید بچه را به حفظ وادار کرد، چرا که اجبار در هر کاری باعث تنفر و اکراه از آن در شخص می شود.
امام علی ـ علیه السلام ـ می فرماید: «ان القلب اذا اکره عمی»(4) یعنی «چون قلب را بر چیزی مجبور کنی کور می شود.» از کلام مولا علی ـ علیه السلام ـ استفاده می شود که اجبار علاوه بر آنکه باعث دلزدگی و تنفر می شود، بینش او را از بین برده و او نسبت به یادگیری و انجام آن هیچگونه استعدادی در خود نمی بیند.
بلکه با تشویق کردن اجازه دهید خود، اولین نشانه های علاقه مندی به حفظ را بروز دهد آنگاه شما طی یک برنامه منظم و فرستادن او به جلسات حفظ ویا آموزش ، کار را دنبال کنید.
2. برای تشویق کودک و آنکه خود او به اشتباهاتش در هنگام تحویل حفظ پی ببرد، خوب است صدای او را هنگام تمرین و مرور آیات ضبط کرده و سپس برایش پخش کنید. او، هم از شنیدن صدای خود لذت می برد و هم تشویق می شود، ضمناً اشتباهاتش را یافته و تصحیح می کند.(5) (برای دو ساله به بالا)
3. از شیوه های تشویق کودک برای جلب وجذب او استفاده کنید
4.حفظ وآموزش قرآن خیلی خوب است اما تربیت قرآنی مهمتر

 

همچنین میتوان از نرم افزار حفظ قرآن برای کودکان استفاده کرد

این نرم افزار که با طراحی بسیار زیبا و جذاب برای کودکان تهیه شده است، از بخش های ندای ملکوت، آموزش روخوانی و روان‌خوانی قرآن با صدای استاد محمدصدیق منشاوی و استاد شهریار پرهیزگار، همراه با صوت و ترجمه تشکیل شده است.

در بخش حفظ قرآن، آموزش حفظ 20 سوره کوتاه قرآن به روش تکرار سوره، تکرار دو آیه و روش ترکیبی به علاقه مندان کتاب وحی عرضه شده است.

همچنین در این بخش علاوه بر موارد فوق‌الذکر، نکاتی در مورد مراحل قبل از حفظ قرآن، روش‌های حفظ بهتر و فایده حفظ ارائه شده است.

مدرسه قرآن شامل الفبای عربی همراه با پرسش و تمرین، قواعد روخوانی و آموزش روخوانی با طراحی جذاب‌، بخش دیگری از این نرم‌افزار می‌باشد. هم‌چنین سرگرمی‌های گوناگون شامل نقاشی، معما، شکار پاسخ و جورچین برای استفاده کودکان تهیه شده است.

دانستنی‌های گوناگون قرآنی شامل پیامبران، گیاهان، رنگ‌ها، زمان‌ها، پوشیدنی‌ها، اعداد که در قرآن از آن‌ها نام برده شده است، همراه با مشخص نمودن آیه یا آیات مربوط با ترجمه و مشخص نمودن سوره برای استفاده کاربران تهیه گردیده است. علاوه بر این 24 قصه قرآنی همراه با صوت و تصاویر مناسب، 4 قطعه فیلم کارتونی در خصوص داستان‌های قرآنی و 2 قطعه فیلم از قرائت قاریان خردسال بهمراه آداب تلاوت قرآن کریم از دیگر بخش‌های نرم‌افزار صبا می‌باشد.


موفقیت وسر بلندی شما آرزوی مااست
منبع :
1. مثل الذي يتعلم في صغره كالنقش في الحجر و مثل الذي يتعلم في كبره كالذي يكتب علي الماء. (كنز العمال، ج 10، ص 249، ح 29336)
2. نگاهي به زندگاني قاريان مشهور قرآن كريم.
3. عرب مختاری نصرآبادی، ولی الله. با خادمان قرآن، قم، انتشارات عصر ظهور، چاپ اول، 1378.
4. نهج البلاغه، قصار 193.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (2)

مبینا گلی
7 مهر 91 12:39
سفر خوش بگذره عزیزم
حسینی
19 آذر 91 1:02
با سلام.وبلاگ شما واقعا عالیه.خدا حفظتوون کنه.انشاالله یاران امام زمانی تربیت کنید.التماس دعا